Finnmarksløpet

Webshop

FL500: I ett med naturen

Skrevet av: Maiken Kiil Bartholdsen
Foto: Maiken Kiil Bartholdsen
Dato: 10.03.2009 14:50

Finnmarksløpets eneste polske hundekjører, Dariusz Morsztyn, ble hyllet av et entusiastisk filmteam fra hjemlandet da han krysset mållinja i Alta i ettermiddag. Han er ydmyk og svært fornøyd etter turen og usedvalig stolt og glad for ha fullført 50-mila på kun tre dager. Det han vil huske best fra løpet, er likevel nærheten til naturen.

En knapp time etter at Dariusz Morsztyn kom i mål i Alta, har det enda ikke gått riktig opp for ham at han har klart å fulleføre femti lange mil gjennom Finnmark på på sleden, og dette kun på tre dager.
- Det er en stort for meg å ha klart å fullføre Finnmarksløpet på så kort tid. Jeg hadde egentlig ikke forventet å klare det på mindre enn fem dager. Det viktigste for meg i år var å fullføre løpet, forklarer en smilende Morsztyn, som i fjor måtte bryte allerede på Skoganvarre på grunn av dårlig føre og sikt.

Løp uten sko
Morsztyn, som til daglig jobber som gymlærer hjemme i Polen, forteller at han er i mot å trene hundene sine under ekstreme forhold, og at hundene ikke har trent mer enn 2000 km i forkant av Finnmarksløpet.

- Jeg er for naturlig trening, og mener at trening skal være gøy og behagelig, sier Morsztyn. Han forteller videre at hundene har vært fantastiske under hele løpet, og at de har spist godt og fått nok hvile, noe som er veldig viktig for den polske kjøreren. Han legger til at ingen av hundene hans har brukt sokker under løpet, for de liker best å løpe "barbeint."

Vil lage utstilling fra løpet
- Hjemme i Polen har jeg mitt eget museum, og der ønsker jeg å lage en egen utstillig med bilder og suvenirer fra Finnmarksløpet. Derfor har jeg underveis tatt meg god tid til å stoppe opp og ta bilder av den fantastiske naturen som er her oppe, sier Morsztyn. Han forteller at det han vil huske aller best fra hele løpet er den nærheten han har hatt til naturen. Han legger også til at han aldri før hatt så mye tid til å be og snakke med gudene, som har fulgt han hele veien.

Fulgt av TV-team
Dariusz Morsztyn har for øvrig blitt fulgt av et polsk TV-team under hele løpet. De holder på å lage en dokumentar om han, og hans deltakelse i Finnmarksløpet. TV-teamet har også fungert som handlere for Morsztyn. - Handlerene mine har egentlig som hovedoppgave å jobbe som fotografer, men på tross av det, så har de vært utrolige. De har vært veldig flinke til å mate meg, fleiper en storfornøyd Dariusz Morsztyn.

Partnere