Finnmarksløpet

Webshop

Konjakk til førstemann

Skrevet av: Tom Hardy - Sägat
Foto: Tom Hardy
Dato: 05.03.2009 20:30

Premiebordet i Finnmarksløpet er større enn noen gang. I Hillágurra i Tana har bonden Ottar Wigelius satt opp sin egen premie. Den tilfaller hundekjøreren som kommer først til gårdstunet hans, og vil garantert ikke fryse i sleden på turen over til Sirbmá.

Egentlig kunne jeg tenke meg å gi en kalv, men den blir nok litt vanskelig å få med seg i sleden, sier han lattermildt.

– Jeg hadde lyst til å sette opp en kalv i premie til førstemann, men den blir vanskelig å få med seg i sleden. En flaske konjakk må vel være bra. Den fryser ihvertfall ikke, humrer Ottar Wigelius i Hillágurra.
Hundespannene i 1000-kilometersklassen passerer tunet hans ute i neste uke. Det har de gjort helt siden Finnmarksløpet ble lagt innom Øst-Finnmark i 2003.

– Det er et årlig høydepunkt for oss her og se Finnmarksløpet passere. Vi bor litt avsides til her, så det er ikke så mye som skjer ellers, sier han.

Impuls

I fjor fikk han en lys idé bare noen timer før hundekjørerne ankom.
– Jeg fant ut at noe måtte vi gi noe til førstemann. En tur innom barskapet resulterte i at premien ble en flaske brandy. Jeg og kona Wenche fortet oss og skrev en helt enkel plakat med budskap om at førstemann til flaska fikk den.
Da kjørerne ankom onsdag ettermiddag skjedde det noe helt uventet.
– Tunheims spann stoppet og tok en pause på jordet rett nedenfor huset her. Det gjorde at han ble forbikjørt av et annet spann, forteller Wigelius.
Dermed ble det ble Trond Ørslien fra Gausdal som snappet brandyen foran Tunheim.
– Vi hørte bare at han utbrøt, «Nå var jeg heldig», og så kjørte han videre, ler Wigelius godt.
De hører med til historie at Tunheim senere passerte Ørslien og gikk inn til seier i Finnmarksløpet.

– Full hundekjører

Ryktene spredte seg fort oppover Tanadalen.
– Vi fikk etterhvert telefoner fra skøyeraktige sirmaværinger der de fortalte om en full hundekjører på tur mellom Hillágurra og Sirbmá. Vi ble også beskyldt for å ha medvirket til doping, forteller Wigelius med et smil.
– Når det ble såpass mye oppstyr omkring brandyflaska fant vi ut at dette måtte bli en tradisjon. En hilsen fra Hillágurra. Og kanskje kan dette være en idé til andre bygder som får besøk av Finnmarksløpet.
Når Finnmarksløpet starter på lørdag vil Ottar Wigelius være en av de mange som følger med.
– Det er et fint tiltak. Flere og flere virker å bli engasjert og det kommer jo spesielt til å bli artig i år når NRK skal følge løpet så tett, avslutter Ottar Wigelius i Hillágurra.

Partnere