Finnmarksløpet

Webshop

Fra snøscooter til Finnmarksløpet

Skrevet av: Magne Ek - Altaposten
Foto: Odd Magne Haugen
Dato: 19.09.2008 10:00

Til Jotka skal jeg i hvert fall – om jeg må bære hundene opp Detsikalia, Steinar Kristensen

– Jeg er trolig noe av det grønneste som noen gang har startet Finnmarksløpet, sier kronsting og fjellstueoppsitter Steinar Kristensen.

96 kjørere er påmeldt til vinterens Finnmarksløp, og påmeldingslisten består av flere rookier (førstegangskjørere). En av dem er Steinar Kristensen, mest kjent som fjellstueoppsitter på Jotka fjellstue.

– Jeg har ikke akkurat noen tittel å forsvare, så jeg skal være godt fornøyd om jeg klarer å komme rundt.  Men jeg har stor respekt for utfordringen, og kommer ikke til å grave meg ned om jeg må bryte tidlig i løpet, sier 40-åringen.

Kristensen-navnet er for de fleste mer forbundet til Ski-doo enn hundespann. Familien har hatt agenturet på salg av Ski-doo og Lynx snøscootere i en årrekke. – Jeg får en del spørsmål om hvordan jeg kan finne på å gjøre noe sånt. De fleste forbinder meg nok med snøscooter, sier Kristensen som kjørte hund for første gang for fire år siden.

Får hjelp
For to år siden var Kristensen handler for May Conny Johansen under Finnmarksløpet. Og siden er fasinasjonen av sporten blitt større og større. – Løpet har alltid fasinert meg, men jeg har aldri trodd at jeg skulle få muligheten til å starte selv, sier 40-åringen. Drift av fjellstua tar det meste av tiden, men familien på Jotka fjellstue har hentet inn hjelp til hundene. – Vi har knyttet til oss en handler som tar seg av det daglige stellet og treningen av hundene. Og det er jobben hun gjør som gir meg muligheten til å starte løpet. Jeg har en formening om at hvis jeg noen gang skal få muligheten til å kjøre Finnmarksløpet så er det nå, sier han.

Handleren er svenske Karin Olsson (25) som gikk på hundekjøringslinja på Øytun folkehøgskole i vinter. – Hun tar seg av hundene og er veldig flink til å hjelpe oss med driften av fjellstua, skryter sjefen. Også Olsson skal starte Finnmarksløpet. – Jeg har 12 hunder, hun har fem. Men alle mine er ikke gode nok til å kjøre 50-mila, så vi må nok ut å låne noen for at vi skal kunne starte med åtte hunder hver, sier Kristensen.

Frykter Jotka
At hundene bor ved fjellstua på Jotka kan by på problemer. For de er vante til å stoppe når de ankommer fjellstua. – Vil hundene forbi på turen ut så blir det sikkert enda verre på returen. Men til Jotka skal jeg i hvert fall – om jeg må bære hundene opp Detsikalia. Nå starter jobben med å finne en handler som kan hjelpe til på sjekkpunktene. – Jeg har ingen handler klar, men jeg har funnet fram telefonnummeret til en jeg skal ringe. Det betyr at en av hans bekjentskaper kan sette seg ved telefonen og vente.

– Siden jeg trolig er noe av det grønneste som noen gang har startet Finnmarksløpet så ønsker jeg en rutinert handler. Jo mere urutinert man er jo flere ting kan skje underveis. Da er det fint å ha en med lang erfaring å diskutere ting med, sier Kristensen som likevel ikke er helt nybegynner og dermed kan ta seg av hundene om det skulle skje noe. – Jeg har kjørt hund i noen år nå, så jeg føler ikke at jeg er uansvarlig med tanke på hundene.

Hans Petter Dalby i Finnmarksløpet er glad for at Kristensen står på startstreken.  – At vi har en tidligere scooterfantast med oss er vi glad for. Det går litt saktere med hund, men man opplever naturen på en helt annen måte enn på scootersetet.

Sterk startliste
Hele 96 kjørere har allerede meldt seg på løpet.  54 spann i 500 km og 42 spann i 1000 km. – Det er helt fantastisk. Vi hadde 47 i fjor på samme tid. Årsaken er nok at de vil være med i første trekningsrunde for å kjempe om et tidlig startnummer, sier Dalby. – Men mye blest rundt løpet gjør også interessen større. Og vi har et godt rykte på oss om et godt arrangement.

Fjorårsvinner Harald Tunheim er påmeldt og ligger best an til å vinne hytta som er premien til den som har best resultat sammenlagt i 2008 og 2009. Også Stein Håvard Fjestad, Trond Ørslien, Tore Bergby, Arne Karlstrøm, Nina Skramstad, Aki Holck og Kjell Brennodden som tok de neste plassene, er påmeldt til vinterens løp. Det samme er tidligere Iditarod-vinner Robert Sørlie.

– Artig at Robert Sørlie stiller sammen med de som kjemper om å vinne hytta. Han kan ikke vinne den, men kan splitte kjørere på resultatlista og gjøre kampen om hytta mer spennende, sier Dalby.

Partnere