Finnmarksløpet

Webshop

Mystikk på Finnmarksvidda

Skrevet av: Olav Hatlen
Dato: 07.03.2004 00:00

Porsgrunnmannen Jon Øyvind Selmer (44) er en ihuga Finnmarksløpveteran. Lørdag 6.mars tar han løs på en ny ekspedisjon over Finnmarksvidda. - Å kjøre Finnmarksløpet er rett og slett utrolig. Det er idrett, det er natur og det er mystikk. Når det blåe lyset stiger over Finnmarksvidda, skjer det noe med meg, forteller den joviale telemarkingen.

Til tross for dette er ikke Finnmarksløpet noen utprega kosetur. Selmer forteller om fysiske og psykiske strabaser i et skiftende klima. Han har også opplevd full storm over vidda. - Da er man ikke så høy i hatten. Det første året jeg deltok opplevde jeg nettopp slike forhold. Jeg var derfor helt utslitt og lå og halvsov over sledebøylen, mens hundene travet av gårde. Rett foran meg lå det et annet spann. Han som kjørte dette hadde walkman med rockemusikk, som han sang høyt til. Da jeg plutselig våknet, og hørte sangen hans var jeg helt overbevist om at jeg hadde kommet til himmelen. Da var jeg 5 mil fra målgangen i Alta, ler Selmer.

Komme blant de ti beste

Jon Øyvind Selmer er en ekte Porsgrunngutt. Han er konserntillitsvalgt i Norsk Hydro - petrokjemi. Gjennom jobben har han opparbeidet seg et stort kontaktnett. Han kaller Jimmy Carter en meget god venn og forteller at de ble kjent gjennom felles prosjekter i Sudan. I følge Selmer fikk eks-presidenten Nobelprisen mye på grunn av dette prosjektet.

- Hvordan vurderer du egne sjanser i år?

- Konkurransen har aldri vært sterkere enn i år. Som best har jeg en 8.plass. Det var i 1995, med langt færre deltakere. I år mener jeg allikevel at jeg lett skal bli nr 10 eller bedre. Jeg blir ordentlig skuffa dersom det går dårligere, men jeg er jo en person som er kjent for lett å riste av meg skuffelser, flirer han.

Stor lokal interesse

Selmer forteller at det er meget stor interesse for hundekjøring i nedre Telemark.

- Sledehundklubben vår, Mush, er en av landets største, og det er to herfra som skal delta i årets Finnmarksløp. Det er Øyvind Skogen fra Skien og meg. Jeg anser Øyvind Skogen som en av de heteste favorittene, og han er faktisk en av mine arbeidskolleger. Jeg regner derfor med at han har såpass respekt for sin tillitsvalgte at han lar meg få kjøre først, skratter Selmer.

Drøm

Den ivrige hundekjøreren forteller at den eneste hunden han har er to centimeter lang og den står på nattbordet, men han sier at det ikke er noe problem å kjøre med andres hunder. Det er utrolig å se på den responsen man får fra hundene. Jeg blir skikkelig emosjonell når jeg ser hva dyrene gir og hva de får til.

Alle hundekjørere har en stor drøm. Så også med Jon Øyvind Selmer. Han forteller at han skal holde på med hundekjøring helt til han blir 70, og før han gir seg skal han ha kjørt Iditarod i Alaska, men nå er det altså Finnmarksløpet, Europas lengste hundeløp, som står for tur!

Partnere