Finnmarksløpet

Webshop

Øytun kjører Finnmarksløpet

Skrevet av: John Ljøkjel og Hans Petter Dalby
Dato: 22.04.2008 09:06

5 ganger vinner av Finnmarksløpet Harald Tunheim er lærer på hundekjøringslinja på Øytun folkehøgskole. Han har drevet denne linja siden starten på 90 – tallet og var den første i Skandinavia som startet et fagtilbud innen hundekjøring. Dette er fremdeles den ledende hundekjøringslinja i Skandinavia.

Elevene i hundekjøringsklassen er hvert år med å jobber på sjekkpunktene under Finnmarksløpet. Her får de et innblikk i livet til hundekjørerne under et slikt løp og får fra innsiden oppleve stemningen som omkranser løpet. Mange av elevene blir gjennom dette inspirert til å begynne som hundekjørere selv. Hvert år blir tidligere hundekjøringselever boende i Alta for å jobbe som handlere (kennelhjelp), og mange har opp gjennom årenes løp fått sitt eget hundespann og selv kjørt Finnmarksløpet.

Hver vår tar Harald Tunheim med seg klassen sin på en 8 dagerstur med over Finnmarksvidda der elevene kjører med hvert sitt hundespann. Dette er mulig fordi hundekjørermiljøet i Alta låner ut hunder som takk for hjelpen under Finnmarksløpet, og ut på tur drar de med ca 100 hunder.

I år skal de prøve noe helt nytt. Planen er å kjøre løypetraseen til ”50 mila” i Finnmarksløpet. Det er en stor drøm for elevene å få oppleve det ”de store forbildene” gjorde tidligere i vinter.

I tillegg til at dette er en tur der de får oppleve den flotte naturen langs løypa, vil de også legge inn noen ”konkurranseelementer” for å få en følelse av hvordan det kan være å kjøre et slikt løp.

Elev Karin Olson har allerede bestemt seg for å være handler på Joatka fjellstue i fra høsten av. Her skal hun ha ansvar for hundeholdet og planen er at hun skal få låne hundene til å kjøre Finnmarksløpet. Hun får gjennom denne turen med hundekjøringsklassen en unik mulighet til å bli kjent med løypetrassen som hun skal konkurrere i til neste år.

Finnmarksløpet ønsker alle en god tur og takker nok en gang for den fantastiske innsatsen disse elevene gjør!

Partnere