Finnmarksløpet

Webshop

Forbildet måtte vike

Skrevet av: Kari Bjørkli Thomassen
Foto: Mathias Skaar
Dato: 14.03.2008 16:32

Stein Håvard Fjestad vant Finnmarksløpet for første gang i 1989 og var den første til å slå Sven Engholm i langdistanse sledehundkjøring. Det var første gangen Harald Tunheim kjørte Finnmarksløpet. I dag vant Fjestad andreplassen etter Tunheim som gikk av med seieren etter en høyst dramatisk sluttspurt.

- Det er godt å være framme, svarte Fjestad da speaker Hans Petter Dalby spurte han hvordan det føltes å komme fram til andreplassen i Alta sentrum. Jeg tror jeg må fordøye det litt. Jeg sa til meg selv at...hva sa jeg til meg sjøl? fortsatte Fjestad, tydelig preget av å ha tilbakelagt over 100 mil bakpå sleden.

Fjestad hadde fire minutter forsprang på Tunheim ut fra Karasjok, og dette forspranget ble etter hvert utvidet til 11 minutter. Observasjoner av spannene gjort ved Mollisjok bekrefter dette. Fjestad klarte å holde på ledelsen helt fram til Iesjavre, og det var der Tunheim begynte å hale innpå.

- Jeg ledet vel med omtrent ti minutter fram til Jotka. Da så jeg han nærme seg, forklarte Fjestad til altapublikummet som kunne få med seg innkomsten på vei hjem fra arbeid. Men så ved Sorrisniva så det ut som at ei av bikkjene hadde begynt å halte så jeg stoppet opp. Da gikk det bare et par minutter så var Harald forbi.

Fjestad virker kanskje noe skuffet over at seieren glapp med så knappe marginer, men er tydelig fornøyd med sin egen og hundenes innsats.

- Det nytter ikke å sparke et tau framover, hundene må dra det, sa Fjestad til et lattermildt publikum.

Partnere