Finnmarksløpet

Webshop

Knepent gull på hjemmebane

Skrevet av: Mina Sveen
Foto: Heidi Myrli og Marianne H. Erlandsen
Dato: 14.03.2008 15:10

Harald Tunheim endte den ulidelig spennende gullkampen ved å snike seg forbi Fjestad. Et lite stopp for Stange-spannet var alt som skulle til i det usedvanlig jevne kappløpet. Med et drabelig krafttak på Alta-elva sikret han seg sitt femte gull på 1000 km. Der avsluttet han den 1044 km lange ferden rundt Finnmark fylke med en innspurt vi sent vil glemme.

Tunheims hunder kan gå denne sisteetappen i blinde etter nitid terping på ruta. De er på hjemmebane og lommekjent, og vet at belønningen er like om hjørnet. All Mjøs-trening i verden kan ikke gjøre noe med det, og Stange-spannets hederlige innsats kan ikke matche et kobbel alaska-huskyer med hjemlengsel.

Åt seg innpå
Ved Mollisjok, 28 km før Jotka, så det imidlertid stygt ut for gullvante Tunheim. Hundene var ifølge observatører ved løypa noe motvillige til å gå, og mens rival Fjestad stod lett på sleden, var det målrettet sparking som fikk Tunheim opp bakken. Passeringstiden på Jotka viste at det skilte elleve minutter mellom de to, og mange trodde løpet var kjørt for Tunheims del.

Taktikeren Tunheim var likevel ikke villig til å gi opp. Mens Fjestads sorte spann lå i godt driv i Bollo-lia, festnet Tunheim grepet og åt seg innpå meter for meter. Med forfølgeren glefsende etter hælene bare fire minutter bak, var det en skjør ledelse Fjestad forsvarte i solsteiken denne uvanlig varme marsdagen. 

Skjebnesvanger stopp
På dette tidspunktet var det kaos i pressesenteret fordi Fjestads GPS ikke lenger sendte signaler, og ingen kunne vite eksakt hvem som lå i tet. De eneste rapportene om stillingen kom fra utkikksposter langs løypa, og passeringen i Sorrisnieva slo ned som en bombe i en overopphetet redaksjon. På telefon kom meldingen om at Fjestad var parkert på isen. Meldingen var imidlertid feil. Fjestad hadde stoppet for å sette en hund i sleden. Tunheim benyttet den gullkantede muligheten og skrenset forbi.
Bare 59 sekunder skilte rivalene ved passering i Øvre Alta, og i en kamp som varte helt til sentrumsgatene ble Harald Tunheim den verdige vinner av sitt femte gull i verdens kanskje tøffeste hundeløp.

Totalt tok turen 6 dager, 2 timer og 35 minutter, og Tunheim var inne 15.05 i dag.

Partnere