Finnmarksløpet

Webshop

Varangerbotn - ikke bare hund

Skrevet av: Kari Bjørkli Thomassen
Foto: Mathias Skaar/Kari Bjørkli Thomassen
Dato: 13.03.2008 08:00

- Aldri før har det vært så mange mennesker på museet! Det sier en lokal frue.

Allerede på morgenen var området rundt Várjjat Sámi Musea fullt av barn fra barnehage til ungdomsskolealder som hadde en dag full av aktiviteter foran seg. Krister Höök tilbød likt tidligere år hundekjøring for barna.

- Vi skal ut med nærmere 200 unger i løpet av dagen! sa Höök. Etter hundeturen var det steking av pølser som gjaldt.

På ettermiddagen var det tid for konserter inne i museumskaféen. Knapt en stol var ledig i kaféen da senegaleseren Benoit Tamba fascinerte publikum med trommerytmer. Han sjarmerte både menn og kvinner i senk med lekne blikk og store smil.

- Der kommer danseren min! ropte han da en tydeligvis kjent person trampet takten på vei bort til kafédisken. Deretter fikk trommemagikeren hele rommet til å klappe takten. 

Etterpå var det Ivar Thomassen som entret scenen alene med sin visesang.

- Jeg skal framføre noen sanger fra mitt første og seneste album. Jeg har bare gitt ut et, sa han og publikum humret. Han spilte blant annet Finnmarks "nasjonalsang" Imella multebær og mygg før han fikk support av koret UNNTAK som skapte bakgrunnen for Vinterens vakreste eventyr. Denne sangen er dedikert til Finnmarksløpet og vil nok bli framført utallige ganger i framtiden.

Da Thomassen gikk av scenen stod koret alene og gav noe litt uvanlig: korsang med joik. Det var et imponerende lydbilde som skaptes, og ikke morsomme lydelementer som tydeliggjorde budskapet i sangen om hvordan man terger en "samekjerring".

Kveldens siste musikalske innslag var det The Black Sheeps fra Nesseby som stod for. Det unge bandet er tidlig i tenårene, men viste stort talent. Ikke minst imponerte vokalist Agnete Johnsen med sin nydelige stemme.

De kulturelle rammene i Varangerbotn viser at Finnmarksløpet er så mye mer enn en konkurranse i hundesledekjøring. Engasjementet ved de ulike sjekkpunktene  og aktiviteten som skapes rundt arrangementet viser at mange ønsker å være med å bidra til å spre kunnskap om sted og kultur ut til resten av fylket, til resten av landet og ikke minst til resten av verden. Dette blant annet ved å delta i FNs budskap om tusenårsmålene.

Partnere