Finnmarksløpet

Webshop

Høy brytprosent på 500 km

Skrevet av: Thomas Wahlgren
Foto: Mina Sveen
Dato: 12.03.2008 10:48

På 500 km-distansen har det denne sesongen vært forholdsvis høyt frafall av kjørere. En årsak til dette er at en god del har vært nødt til å sette ut hunder underveis.

Med et forholdsvis lite spann på 8 hunder totalt fra start, blir det dermed mye jobb på de restrerende hundene når et par blir tatt ut. I stedet for å fortsette og legge ekstra press på spannet, velger av den grunn mange kjørere å bryte.

- Jeg synes kjørerne har vært veldig flinke på dette feltet. Det har vært en del ømme muskler, og da spesielt i starten av løpet. Men en god hvilepause har hjulpet på, sier sjefsveterinær Charlotte Leschbrandt.

Presse- og informasjonsansvarlig og tidligere deltaker Hans Petter Dalby, tror det er mange ulike grunner til at kjørere velger å bryte. - Finnmarksløpet har alle elementer, blant annet en del hard hard høyfjellskjøring. For førstegangskjørere blir dette ofte mentalt tøft. Værforhold er en annen faktor. I år har det vært ganske mildt, noe som har ført til veldig myk snø og ujevnt spor. Desverre får noen hunder skader under slike forhold. Hvis antall hunder reduseres med for mange i et spann, har kjøreren ikke annet valg enn å bryte, sier Dalby. Han forteller videre at noen kjørere har høye ambisjoner før løpet. Ulike årsaker underveis kan gjøre at det ikke går slik de hadde håpet, og da gjelder det å justere ambisjonene. Hensynet til hundene er viktigst, men med mer hvile enn planlagt kunne en del kjørere fint ha fortsatt løpet.

Rennleder Marit H. Hoveid er enig. Spesielt første delen opp til Skoganvarre har vært en vanskelig trasé på grunn av terrenget. Noen deltakere holder i tillegg et høyt tempo i forhold til løypa. Uerfarne kjørere har en tendens til å henge seg på mer erfarne, og hundene mister fortere krefter.

Hun forteller at noen tiltak vurderes å ta i bruk for å gjøre forholdene litt bedre for kjørerne slik at flere klarer å gjennomføre løpet. Blant annet vurderes det å tilby utkjøring av halm og depot også til Jotka I. Som det er nå kjører deltakerne rett igjennom sjekkpunktet. En hvile her på rundt 4 timer vil også være gunstig før neste etappe.

- Vi har også vurdert å øke spannet i denne klassen til totalt 10 hunder for å gi deltakerne litt mer å gå på. Hvis en eller to hunder må bli satt av er det da fremdeles muligheter for å fullføre, avslutter hun.

Partnere