Finnmarksløpet

Webshop

Avslappet favoritt

Skrevet av: Ingrid Pedersen
Dato: 01.03.2004 21:37

Rune Johansen (39), de to siste års vinner av åpen klasse i Finnmarksløpet, virker meget avslappet foran årets start. Nøyaktig en uke før han står på startstreken i Alta sentrum er depotet allerede ferdigpakket og i dagene før løpet skal han på hyttetur med ungene. - Vi er ferdig med forarbeidet og alle de tunge treningsturene er unnagjort. Nå handler det kun om hvile og overskudd både for meg og hundene, sier den sindige bonden og fembarnsfaren fra Storgjerdet i Alta.

I motsetning til mange av hans trolig sterkeste konkurrenter har ikke Rune testet krefter i løp tidligere i år. Det skulle man tro kunne føre til en viss usikkerhet omkring hvor godt årets spann er med tanke på konkurrentene. Men den gang ei. Her er det overhodet ingen usikkerhet å spore. Sant å si er det en meget avslappet kjører med stor selvtillit vi møter.
- Jeg følte presset var mye større foran fjorårets start. Da måtte jeg likesom bevise at det ikke var flaks som gjorde at jeg vant i 2002. Selv om jeg selvfølgelig ønsker å gjøre en god figur i år, har jeg en ro nå som jeg aldri tidligere har hatt, forteller bonden fra Alta.

God kontroll

For mange ikke fullt så erfarne hundekjørere er forberedelsene til store løp gjerne en stor stressfaktor. Utstyr skal sjekkes og depot pakkes, kjøreren skal være forberedt på enhver tenkelig situasjon. Noe av fordelene med å bli mer erfaren, er at man gjerne får bedre og bedre kontroll på alle detaljer i forkant av løpet.
- Det er første gang jeg er så tidlig ferdig med forberedelsene til løpet. Det har hendt at jeg har stått natta før løpsstart og jobbet med å få sleden i orden. Mange ganger har man nesten vært utslitt før løpet har startet. Sånn blir det ikke i år. Jeg føler vi har veldig god kontroll på selv de minste detaljer og det er en god følelse, forteller Rune.

Tøffe treningsturer

Rune føler sjøl at han stiller til start med et bra spann. Han og kona May Connie har i løpet av de siste årene fått avlet fram mange bra hunder. Kona er en uhyre viktig støttespiller for han. Hun gjør halvparten av jobben og vel så det og har gjennom mange år gjort en utrolig jobb med unghundene og høsttreningen. Sjøl har bonden kommet til "dekket bord" og overtatt når han var ferdig med arbeidet ute på jorda og snøen er kommet.
Spannet Rune stiller med i år består av halvt om halvt med unghunder og mer erfarne hunder som har gått finnmarksløpet flere ganger. Oppkjøringen til årets sesong startet rundt 1.august og fram til dags dato har han kjørt nærmere 700 mil. Treningsgrunnlaget skulle det ikke være noe å si på. Selv om han ikke har kjørt løp har han hatt mange lange og tøffe treningsøkter i uvær og tunge forhold.

- Jeg har kjørt treningsturer som har vært nesten like lange og tøffe som løp. Da har hundene fungert bra. På disse turene har det også blitt bra pes fordi vi har kjørt flere spann sammen. Jeg har både hatt med meg gamle og garvede hundekjørere som Steinar Eriksen og Dag Torulf Olsen. Det har vært god hjelp for å få trent flere av hundene og ikke minst blir det jo litt mer sosialt og trivelige treningsturer. Du tilbringer mange nok timer alene på sleden likevel, forteller Rune.


Rune Johansen er blitt vant til seiersintervju, her er det
Radio Alta som snakker med ham etter fjorårets sier:
Foto: Bente Hagen

Noen sier at taktikk er viktig på sånne lange løp. Hvilken kjøretaktikk har du bestemt deg for?
- Er det noe jeg ikke bruker mye tid på er det taktikk. Noen kjørere har prøvd seg på taktisk kjøring bl.a. med å sove ute i sporet, men om jeg har noen form for taktikk, må det være til en hver tid å være hundre prosent konsentrert på hundene og kjøre løpet etter hvordan hundenes tilstand er. Det tror jeg er den sikreste veien til suksess, avslutter Rune Johansen.

Partnere