Finnmarksløpet

Webshop

Petter kjører for å vinne!

Skrevet av: Ingrid Pedersen
Dato: 01.03.2004 21:12

Petter Jahnsen (38) fra Tufsingdalen vant Femundløpet for snart en måned siden. I et løp av hvor over halvparten av deltakerne måtte bryte, passerte Petter mållinja på Røros i suveren stil, en knapp halvtime foran nummer to Bjørnar Andersen. Nå seiler han opp som en av de store favorittene til å vinne åpen klasse i årets Finnmarksløp. - Jeg forventer å kjøre godt og tror at jeg kan være en av fire - fem som kan vinne 4-hjulingen, sier Jahnsen beskjedent.

I motsetning til mange andre av kjørerne som stiller til start på 100-mila har Petter ikke all verdens erfaring fra Finnmarksløpet. Han har kjørt Finnmarksløpet en gang tidligere. Det var i 2002 og da kom han inn til en åttende plass. Første langdistanseløp kjørte han i 1995 da han første gang stilte i Femund 300. Siden 1998 har han og kona Bente byttet på å kjøre Femund 500.

Foran årets sesong er han imidlertid bedre forberedt enn noensinne. Han har kjørt på snø tidligere enn på mange år og har kjørt mange lange turer på mellom 20 - 40 mil. For å få det til dette hundelivet jobber han som elektriker åtte måneder i året og er heltids hundekjører resten av året.

- Det er i hvert fall ingen ulempe å være heltids hundekjører når man skal prøve å vinne Europas lengste sledehundløp. Det gjør i hvert fall dette hundelivet mye enklere, selv om det selvsagt finnes dem som klarer det med en tilnærmet vanlig jobb. Det er umulig å si hvem som vinner 100-mila, men jeg tror det vil stå mellom fire - fem kjørere. De tøffeste konkurrentene blir nok Ralph Johannessen, Rune Johansen og Bjørnar Andersen, tror Petter.


Petter Jahnsen vant Femund500 - her blir
han intervjuet etter målpassering på Røros.
Foto: www.femund500.com

Spannet og forberedelsene

Forberedelsene til årets sesong har vært utmerkede hjemme i Tuftingdalen, som ligger fire mil sør for Røros ved Femundsjøen. Pete, som han kalles i hundekjørermiljøet, stiller topp forberedt til start i Finnmarksløpet, med hunder som har mer kilometer i beina enn noensinne. Dessuten har både han og hundene fått to år mer med erfaring siden sist.

Jeg har kjørt slede siden 21. oktober og pr. dags dato har vi kjørt 600 mil. Spannet mitt består utelukkende av voksne hunder i sin beste alder og ingen hunder i spannet er skadet. 11 av hundene har gått 100-mila tidligere, forteller Petter som ikke bare har trent mer foran årets sesong han har også jobbet mer med viktige detaljer.
I år har jeg trent mye på å få bedre disiplin i spannet. Det innebærer at hundene skal lyde kommandorer og være oppmerksom på meg. Det føler jeg at jeg har lyktes med gjennom å bruke positiv forsterkning - de samme treningsprinsippene som man bruker i konkurransedressur, forteller Pete som har sin bakgrunn fra lydighetstrening av hund.

I Femundløpet som gikk på hardt underlag og høy fart klarte Pete og spannet hans seg svært godt i forhold til sine hardeste konkurrenter. Det var bare Bjørnar Andersen som kunne matche tilnærmet samme tempo, men selv Andersen og Backen måtte slippe de siste milene mot mål. Da er det vel naturlig at Pete ønsker seg skarpt føre og stor fart over

Finnmarksvidda?

Jeg har trent på ulikt føre og værforhold, så hundene mine går om det blir raske spor eller tungt føre. Jeg ønsker meg godt vær for da blir det en mye hyggeligere tur. Selv om jeg i år står på startstreken for å prøve å vinne, vil alltid naturopplevelsene være en viktig del av Finnmarksløpet, sier oslogutten Pete.
Hva er det som gjør at man bruker så mye tid, krefter og penger på langdistransekjøring? For meg er friluftsaspektet veldig viktig. Jeg rett og slett elsker å være ute, men det handler også veldig mye om at hundekjøring noe av det mest kompliserte du kan holde på med og derfor er den største utfordringen jeg kan tenke meg. Tenk deg selv at du skal få et spann med 16 ulike individer til å samarbeide seg i mellom og med deg sjøl.

Du skal bli kjent med hver og en av hundene og for å få dem til å fungere optimalt må de få individuell behandling og oppmerksomhet, i tillegg til at man skal få hele spannet til å fungere sammen og gi alt for deg når det gjelder som mest i en konkurranse. Jeg tror hundekjøring kan utvikles i det uendelige, men det krever mye og riktig arbeid over lang tid. Det betyr at man alltid vil ha noe å strekke seg etter som hundekjører. Det er det som er så utrolig fasinerende, avslutter Pete Jahnsen.

Partnere