Finnmarksløpet

Webshop

Dahle dagen etterpå

Skrevet av: Ann Helen Paulsen
Dato: 11.03.2008 13:48

Etter en natt i Finnmarksløpet-suiten på Rica hotell, er det en blid og opplagt Jan Vidar Dahle jeg møter på Studenthuset City. Å bli møtt med tre retters middag og en natt på suite, var over all forventning for vinneren av 8-spanns klassen.

- Det var som å bli løftet fra løpet, og opp på en sky. Å bo på Rica hotell og få servert en bedre middag var mye bedre enn jeg noen gang kunne tenke meg.

Greide ikke å legge seg

- Etter middagen tok jeg et bad med et glass øl på badekarkanten. Masse varmt vann, og roen som senka seg etter innkomsten i Alta, fikk meg til å føle meg helt utrolig levende.
Å slippe å bo i en tømmerhytte på campingplassen etter 50 mil på sleden, gjor underverker. Verken Dahle, eller handleren hans, Leif Wilhelmsen, klarte å gå og legge seg.
- Vi ble sittende våkne halve natta og bare se ut vinduet. Utsikten over Alta var fantastisk, smiler Dahle.

Ikke vanskelig å vinne løpet

Vinneren sier selv at seieren var på grunn av et bra spann og taktisk kjøring.
- Jeg holdt lav åpningsfart, og unngikk å slite ut hundene i den første delen av løpet. Jeg måtte bremse hundene hele tiden mot Levajok, så de ikke skulle bli utslitt.

Dahle har en kommando som gjør at hundene roer seg, og de lydige hundene hans fulgte denne hele veien mot Levajok.

- Jeg visste at om hundene var på topp på Levajok, hadde jeg store sjanser til å vinne.

Selve løpet var ikke så hardt for kjøreren og hundene, det var året i forveien som var hardt. Det er mye trening som skal til for å kunne stille med et ordetlig godt spann.


Kanonbra spann

Dahle har bare 8 hunder i kennelen sin, og stilte med alle disse i år. Samtlige kom uskadd gjennom løpet.
- Jeg har trent med hundene i åtte år, uten en eneste skade. Spannet mitt hadde vært bra nok for 100 mila, sier han.
I løpet av natten i Alta hadde handler Wilhelmsen vært ute flere ganger for å lufte hundene - som enda ikke var utslitt etter 50 mil. - De trodde de skulle ut på treningstur, og var klar for å løpe enda mer, ler Dahle.

Båtsfjordingen har deltatt i Finnmarksløpet 6 ganger tidligere, 1 gang i 100 mila, men han er usikker på om han kommer til å kjøre i 14-spanns klassen igjen.
- Jeg vet ikke om jeg blir å kjøre 1000 km, men jeg kommer definitivt til å delta i Finnmarksløpet flere ganger, smiler Dahle.

Til slutt vil Dahle gjerne takke Leif Wilhelmsen, handleren sin for å ha gjort en fantastisk jobb under løpet.

Partnere