Finnmarksløpet

Webshop

Storfamilien på tur

Skrevet av: Kari Bjørkli Thomassen
Foto: Mathias Skaar
Dato: 10.03.2008 16:39

Spermimport fra Alaska la grunnen for Stein Håvard Fjestads nye spann som holder han i teten i åretes Finnmarksløp. Inn til sjekkpunkt Neiden ankom han som nummer to, etter Harald Tunheim. Fjestads handler, Jo Svenstad, er ikke overrasket over at sjefen holder seg i teten.

-Spesialegenskapen til dette spannet er bevegelsen. Det holder enn høyere pace enn de fleste andre spann. Dette er et faktum andre kjørere også har bemerket. Godt bygde hunder med rasjonelle bevegelser er nok en nøkkelfaktor for resultatene, tror han.

I 1989 importerte Fjestad sæd fra Alaska. Det er denne som har gitt opphav til spannet han kjører Finnmarksløpet med i år. Handler Svenstad røper at det fremdeles finnes sæd på lager.

Fjestadlinja

- Stein Håvard tok utgangspunkt i ei tispe som heter Lakris i kennelen. Hun er nå bestemor til flere av hundene i spannet. I tillegg er syv av bikkjene søsken. Disse er etterkommere fra Kvitsokk, ei bikkje Robert Sørlie brukte i Iditarod, forklarer Svenstad.

Denne hovedlinja som spannet er avlet etter, har i hundemiljøet blitt kalt for ”Fjestadlinja”. Fjestad selv er akkurat ferdig med hundestellet og er på vei til Neiden Fjellstue for å få seg en matbit når vi får bekreftet det ovenstående.

- Ja uti sporet er vi storfamilien på tur, humrer han på kav hedmarking.

De fleste hundene er unge, fra tre til fire år. Spannets eldste er lederen Sjenert, som til tross for å være eldst ikke har deltatt i Finnmarksløpet.

- Hun har gått Femund flere ganger, men hun har brukt å være drektig til Finnmarksløpet. Derfor har hun ikke fått være med tidligere.

Hva er det som er så spesielt med henne?

- Hun er ivrig etter å tilfredsstille mine ønsker.

Viser hun at hun setter pris på ekstra oppmerksomhet fra deg?

- Nei hun er jo sjenert.

Ralph Johannessen velger å ta med seg halm og depot ut i sporet for å hvile der. Hva tenker du om det?

Bilde: Sjenert hviler i halmen

- Nei det er vel han om det.

Du selv da, har du noen plan?

- Ja planen var jo å kjøre hit.

Så du tar en etappe av gangen?

- Ja, eller to, sier Fjestad og smiler lurt.


Du kan følge med på Fjestads egne hjemmeside www.sledehund.no. Der blir det jevnlig oppdatert med bilder fra Finnmarksløpet.

Partnere