Finnmarksløpet

Webshop

- Kontrastene i livet fascinerer meg

Skrevet av: Hanne Rosenberg
Dato: 04.02.2004 22:58

Bjørnar K. Leistad (53) til daglig advokat med egen praksis i Alta, skal i år starte for 3. gang i Finnmarksløpet 500 km. Han er i gang med oppkjøringen til årets løp og har knapt tid til å snakke med oss mellom jobb og trening.

Bjørnar Leistad har drevet med hundekjøring de siste 16 årene. De tre siste årene har eldste sønn Markus deltatt i Finnmarksløpet og faren er stolt av sønnen som vant 500 kmÂ’eren i 2002 og er tidenes yngste kjører som har vunnet denne klassen. Men i år er det altså faren Bjørnar som skal delta. Da sønnen kjørte var faren trener for sønnen, men nå har det blitt omvendt. Markus, som bor i Tromsø hvor han studerer, er daglig på telefonen og diskuterer trening og løpsopplegg med faren. Leistad sier at dette er meget motiverende for han og gir han energi til å stå på. Markus skal være sjefshandler for faren under årets løp.

Målsetting før årets løp

Leistad sier selv at han av natur har et stort konkurranseinstinkt. Gi han et startnummer og han tar tenning, sier omgivelsene om han. Han er enig i dette og sier at det er en fantastisk følelse å delta i denne konkurransen hvor det finnes så mange elementer; samspillet med hundene, naturkreftene, konkurranseelementet, møte med et velsmurt løpsapparat og ikke minst uttesting av egne fysiske og psykiske krefter. Han har som målsetting å bli blant de 10 beste i år. Han har mange nye unge hunder på spannet og er spent på hva han kan få ut av teamet sitt.

Skade

På det nåværende tidspunkt er Leistad noe spent på en skulderskade han selv har pådratt seg. Noe lattermild kan han fortelle at han har revet av noen leddband i skuldra da han datt ut av senga ved nyttårstid. Han vil ikke gå mer i detaljer rundt hendelsesforløpet, men understreker at det har vært meget smertefullt. Han er nå under behandling hos otsteopat, som mener han skal være god til løpet. Leistad selv krysser fingrene for dette.

Kontrastene

På spørsmål fra oss om hva som fascinerer en "gammel" idrettsmann med hundekjøringen sier Leistad: - Jeg har vært aktiv skøyteløper og fotballspiller i min ungdom og som sagt glad i å konkurrere. Som skøyteløper og fotballspiller har jeg nok gått ut på dato, men hundekjøring kan du holde på med til du blir gammel så sant helsa er god. I Finnmarksløpet er yngste kjører 18 år og eldste rundt 60 år! Videre så fascinerer hundekjøringen meg fordi det er så stor kontrast til mitt daglige virke. Som advokat jobber man i pene klær inne på et kontor eller i rettssalen. Det blir mye pc-arbeid, telefonsamtaler, prosedyrer og konferanser. Da er det godt å komme hjem, skifte til hundeklær, kjøre ut i naturen, plukke hundebæsj, fòre og stelle hunder. På en måte er det "back to basic" og gjør at man får bakkekontakt og ikke minst kontakt med seg selv. Advokatpraksis og hundekjøring representerer to kontraster som skaper dynamikk i min tilværelse.

Partnere