Finnmarksløpet

Webshop

Knallstart på årets Finnmarksløp

Skrevet av: Dag B. Urdal
Dato: 08.03.2008 11:33

Presis kl 11.15 i dag dro John Øivind Selmer fra Porsgrunn av gårde med åtte hunder i friskt trav ut fra gågata i Alta sentrum, som det første spannet i årets Finnmarksløp.

Resten av de øvrige 92 spannene som stiller i dette spektakulære langdistanseløpet, slippes over startlinja i tur og orden med to minutters mellomrom. Foran dem ligger endeløse vidder, mil etter mil, dag og natt - praktisk talt hele Finnmark rundt.

Finnmarksløpet er en styrkeprøve av de sjeldne, enten man ser løpet i nasjonal eller internasjonal sammenheng. I de kommende døgnene blir kjørernes fysiske og mentale grenser presset til det ytterste før de fleste dukker opp igjen her i Alta etter hvert. De 58 som kjører 8-spannsklassen skal først legge bak seg 50 lange mil før de kan krysse mållinja, trolig i løpet av mandagen, mens de 34 som starter med 14 hunder må tilbakelegge det dobbelte før de dukker opp i Alta en eller annen gang i løpet av fredagen.

Mange veteraner
Det er så mange erfarne deltakere i begge klassene i år at det er vanskelig å peke på klare favoritter. Det er imidlertid verdt å følge nøye med på fjorårets vinner, Tore Bergby, på 1000-km også nå. Samtidig kommer man ikke utenom veteraner som Trond Ørslien, Ralph Johannessen, Bjørnar Andersen, Harald Tunheim, Roger Dahl og Kjell Brennodden – på den samme distansen. Dessuten har fjorårets vinner av 500 km, Elisabeth Edland - som i år prøver seg i det lange løpet, vist at hun kan når det gjelder. På 500 km har veteraner som May-Conny Johansen, Arne Odvar Nilsen og Karl Petter Beldo, alle erfaring nok til å hevde seg i teten. Men det har også Jon Øyvind Selmer, Katy Meier, Jan Vidar Dahle og Stein Are Harder. Så her er alt ennå helt åpent.

Restart på Sorrisniva
De nærmeste timene er spannene på vei oppover Altaelva. På Sorrisniva, halvannen mil opp etter, er det restart for 14-spannsklassen. Deltakerne i 8-spannklassen kjører rett gjennom her, på vei mot Jotka som er første sjekkpunkt drøye fem mil fra Alta. 

Været er bra med rundt 6 minusgrader, skiftende bris og for det meste oppholdsvær i traktene fra Jotka over mot Skoganvarre. Løypetraseen har faste, fine spor og forholdene så langt - er nærmest ideelle for hundekjøring.

Partnere