Finnmarksløpet

Webshop

Dehydrering av kjørere

Skrevet av: Stig-Martin Arctander
Foto: Finnmarksløpet
Dato: 05.03.2008 10:13

Andi Weydahl forteller at undersøkelsene deres av kjørere i 2007 viser at kjørerne ligger helt på grensen av å være dehydrert. Noen har faktisk en negativ væskebalanse allerede ved start, noe hun mener er urovekkende. Allerede ved 1% dehydrering mister man 10% av prestasjonen, forteller hun. Dette gjelder ikke bare fysisk men også tankevirksomheten lider og evnen til å ta raske og gjennomtenkte avgjørelser reduseres. Alle disse funksjonene er avhengig av vann for å fungere optimalt.

Videre forteller hun at det ikke er nok å bare kjenne etter på tørsten for å holde væskebalansen stabil. Tørstfølelsen forsvinner før du har drukket nok. Derfor mener hun det er viktig at kjørerne lager seg drikkeplaner for løpet. I undersøkelsen var det en av deltakerne som hadde en klar plan for inntak av veske, han var litt dehydrert før løpet, men opprettholdt en jevn væskebalanse gjennom løpet.

Siden det er viktig for kjørerne å være kvikke og raske både i hode og føtter, har vi spurt noen om hvilke planer de har for egen væskebalanse.

Harald Tunheim forteller at han er veldig bevist på å få nok veske underveis. Han har med seg juicekartonger på 2,5dl som han drikker på sleden. Disse må være lett tilgjengelig ellers blir det ikke gjort, mener han. Problemet øker jo når det blir veldig kalt og alt sammen fryser. Da er det termosen som blir brukt, men det er umulig å benytte kopp og korken fryser lett fast så det er ikke helt uproblematisk. Er det kalt må ansiktet dekkes til noe som naturlig nok vanskeliggjør drikking. Tunheim mener likevel det er viktig med system på drikkingen. Da vil det helst gå bra.

Roger Dahl bekrefter det meste av det som Tunheim forteller. Den største fienden er kulden. Han forteller at det er lenge siden han sluttet å bruke koppen med termosen siden det er alt for plundrete. Er det da kalt nok så fryser du fast til termosen. Da er de bare å helle på for å tine seg løs igjen.

Før åres løp har Dahl kjøpt drikkesystemet Camel Back for å se om det kan hjelpe. Han mener det burde være et godt system, men det gjenstår å se. "Jeg skulle bare ønske hundene hadde en slik" avslutter han i god hundekjørerånd.

Partnere