Finnmarksløpet

Webshop

Den nye vinen

Skrevet av: Lise Ottem
Foto: Lise Ottem
Dato: 29.02.2008 19:08

Årets Finnmarksløpvin, Jotka, finnes i løpet av kommende uke i Vinmonopolets hyller. Også i år er det verdens nordligste vingård, "Nord Cape Wine", i Lakselv som har stått for produksjonen.

Vinen er laget av 100% krekling, eller krøkebær som mange av oss her i nord kaller den. Vinen bærer i år navnet Jotka, etter Finnmarksløpets første sjekkpunkt. Fjorårets vin het Alta, etter Finnmarksløpets startpunkt. 

Hvert år fremover vil det komme en ny Finnmarksløpvin, helt til samtlige sjekkpunkter har fått sin "egen" vin. Samlere kan altså glede seg til ytterligere 9 år med vin etter å ha sikret seg årets samlerobjekt.  

Daglig leder i North Cape Wine, Arnt Arntzen, forteller at årets vin er noe annerledes enn fjorårets. - Årets vin er kanskje mer matvin enn fjorårets forklarer Arntzen. Han beskriver videre at vinen er frisk, at den har en veldig fin struktur og en god balanse mellom frukt, syre og bitterhet. Jotka kan lagres i inntil 2 år om den ikke drikkes nå. Vinen er en såkalt "blend", en blanding, av vin fra 2005- og 2006-årgangene.

Vinprodusenten foreslår å servere vinen til reinsdyrkjøtt eller hvalkjøtt, som godt kan få følge av villsopp og en kremet saus. Arntzen er svært glad for samarbeidet med Finnmarksløpet og kan fortelle at fjorårets vinopplag ble svært populært. - Det er positivt for Nord Cape Wine å profilere seg i samarbeid med Finnmarksløpet, som utstråler noe hardt og ekstremt, men positivt, sier vinprodusenten.

I år produseres det 1500 nummererte flasker av Finnmarksløpvinen Jotka. Kreklingen vinen er laget av, er plukket i Porsangerområdet, en hel del av den er plukket i og rundt Finnmarksløpets trasé gjennom Porsanger. Daglig leder i Finnmarksløpet, Hanne Rosenberg, synes det er flott at god vin kan lages av råvarer som er hentet fra naturen i Finnmark. Ekstra spesielt og hyggelig synes hun det er at noe av kreklingen er plukket nesten bokstavelig talt ut av sledesporene til Finnmarksløpet.

Jotkavinen kommer til å koste 175,- på Vinmonopolet og har varenummer 5726901. Vinmonopolene i Alta, Lakselv og Hammerfest er garantert å ha vinen i sine hyller per fredag 7. mars. Fjorårets vin ble revet bort på kun få dager, så vær rask!

Partnere