Finnmarksløpet

Webshop

Bak en stor mann står en sterk kvinne

Skrevet av: Hilde Porsanger
Foto: Hilde Porsanger
Dato: 17.12.2007 10:48

Ingen har vel stått på sidelinja og fulgt løpet som handler så mange ganger som Marianne Skjøthaug. Hun kom til Langfjordbotn som handler for Arne Karlstrøm i 1993. Nå er de gift, har to barn og 42 hunder. I vinter skal hun kjøre Femundløpet 400 km, og være handler for Arne under Finnmarksløpet.

Marianne Skjøthaug (40) er gift med Arne Karlstrøm (44), og sammen har de barna Isak (10) og Mina (7). Da Marianne vokste opp hadde de vorstere, og hun var ivrig med snørekjøring i Drøbak trekk og brukshundklubb. Etter endt utdannelse oppdaga hun at man kunne jobbe som handler for hundekjørere.

Frk Skjøthaug søkte jobb som handler hos Sven Engholm fordi hun hadde lyst å jobbe som handler for en hundekjører som drev med turistkjøring. Engholm hadde ikke noe å tilby og videreformidla navnet hennes til Arne som tok kontakt med Marianne. Det viste seg at de hadde felles venner, Stein og Trine Roness, som gikk god for Arne. Da var det ikke vanskelig å pakke bilen, ta med bikkja og kjøre nordover til Langfjordbotn. Marianne flytta inn til en ungkar på 30, som hun siden gifta seg med.

Måtte bryte løpet, men rakk banketten

I 2000 var Marianne høygravid da løpet starta. Hun skulle likevel være med som handler for Arne og alt så fint ut før start. Arne kom til Skoganvarre og hadde begynt på sin obligatoriske 12 timers hvile da vannet gikk på Marianne. Da var det bare å komme seg i ambulansen og omstille seg til barnefødsel etter at alt hadde dreid seg om hunder og konkurranse den siste tiden. Datteren Mina ble født en mandags kveld, og lørdagen stilte de nybakte foreldrene på banketten med den nyfødte. Selv om Arne hadde brutt løpet, ble han kalt opp på podiet for å motta en pris. Arne fikk utdelt Finnmarksløpskoppen, en kalender og en pakke kondomer så en eventuell seinere barnefødsel ikke skulle kollidere med Finnmarksløpet igjen.

Marianne har alltid vært med på trening og stell av bikkjene, og ingen har vel vært med som handler i så mange år som henne. Hadde det ikke vært for Marianne og hennes deltakelse og støtte så hadde nok ikke Arne holdt på så lenge som han har gjort, tror han. Det er Marianne som er handler, og organiserer på hjemmebane for å få ting klart til løpet. Hundekjøring er liksom ikke bare Arnes greie, det er noe de har sammen. Utenom trening og konkurranse driver de også på med turistkjøring, og har på den måten fått en stor supportergjeng som følger med på hvordan det går i konkurranser. Samholdet og vårturene sammen med barna er noe av det som gjør at de vil fortsette.

Femundløpet

Marianne kjørte Finnmarksløpets 500 km klasse i 2002 (14.pl) og har kjørt blant annet Pasvik Trail hvor hun har vært på pallen. Vinteren 2008 skal hun kjøre Femundløpet 400 km klassen, og etter det håper Arne tiden snart er moden for å få henne med på 1000 km gjennom Finnmark om ikke alt for lenge, og når hun er klar for det, stiller Arne som handler.

Partnere