Finnmarksløpet

Webshop

Suveren seier til Bergby på 100-mila

Skrevet av: Ingrid Pedersen/Dag Urdal
Dato: 16.03.2007 06:41

Fire kjørere har knivet om posisjonene i løpet av natta og morgentimene, bare minutter fra hverandre. Til slutt var det altså Bergby som hadde mest trøkk i spannet.

Han har stilt til start i Finnmarksløpet tre ganger, men først nå var han klar til seier. Det er imponerende, men slett ikke så overraskende - for han ble beste førstegangskjører i 2005 og kjørte inn til en fjerdeplass i 2006. Han har dessuten lang erfaring fra en rekke andre løp, bl.a. fra det lange Femundløpet.

Bonus med seier
I flg. samboer og handler Hilde Askildt er Bergbys styrke hans evne til å skape tillit mellom seg og hundene. Han er dessuten dyktig til å få ut det beste av hver enkelt hund i spannet.

Gjennom årets løp har Bergby måttet takle alt fra varmegrader til sprengkulde, harde og løse spor, sukkersnø - tillegg til rivaliseringa med alle de andre gode hundekjørere. Han kjørte feil inn til sjekkpunktet i Skippagurra og tapte minst to timer på feilkjøringen. Men sindig som han er, kjørte han seg opp i feltet igjen. Siden Kirkenes har han hatt større fart i spannet enn alle de andre. Det gav selvtillit, mye selvtillit. Da han kjørte inn til sjekkpunktet i Karasjok hadde han kjørt halvannen time raskere enn Harald Tunheim, som lå i front da.

- Da Tore startet ut fra Karasjok skulle han bare ha en fin tur over vidda med hundene. For han ville en seier være bonus. Det er sånn Tore er, forteller samboeren. Nå er telemarkingen Tore Bergby sjøl en av de store som har vunnet Finnmarksløpet.

Partnere