Finnmarksløpet

Webshop

En thriller fram til målgang

Skrevet av: Ingrid Pedersen
Dato: 15.03.2007 20:39

Eller kanskje har de tre i teten kjørt så tøft og hvilt for lite, slik at noen av dem får problemer? Da kan foldalingen Kjell Brennodden komme opp og kjempe om pallplassene. En ting er sikkert. Det kommer til å bli en thriller til siste meter. Vi har analysert kjørerne i tet.

Etter at ni av ti etapper og vel 870 kilometer av 1000 kilometer er tilbakelagt av Finnmarksløpet, er det fremdeles veldig åpent hvem som kan klare å komme først til mål i Alta. Da de startet ut fra Alta lørdag for ei lita uke siden, ble det sagt at det aldri tidligere har vært så mange gode kjørere og hundespann på startstreken i Alta. Det ble hevdet at det var minst ti mulige vinnere. Det var nok en helt riktig vurdering for mange spann har kjørt godt og det har vært små tidsdifferanser  hele veien. Men mye kan fremdeles skje på de siste 140 kilometerene fram til målgang i Alta. Det er nå vi vil se hvem som har disponert teamet sitt best, hvem som har hatt best omsorg for hundene sine og ikke minst hvilken av kjørerne som under press har gjort de riktige vurderingene.

Tunheim under press
Harald Tunheim, Alta, har vunnet Finnmarksløpet fire ganger og har kjørt Finnmarksløpet fjorten ganger. Han er en erfaren ringrev og i årets løp har han på mange måter fullt det samme løpsopplegget og taktikk som han gjorde i fjor. I valget mellom å jage eller bli jaget, har Harald valgt å bli jaget. Han har bevisst ønsket og sette press på de andre kjørerne. Få kjøre løpet som han selv har ønsket. Men sånn ble det ikke helt likevel. For flere av konkurrentene har i år fulgt konkurransemannen Tunheim lett og tvert imot lagt press på Tunheim, fordi de har kjørt raskere bakfra. Tunheim har vært tvunget til å beholde ledelsen gjennom å hvile litt mindre enn mange av de tøffeste konkurrentene. Det er en ny situasjon for Tunheim. Tunheim har hvilt henholdsvis to og tre timer mindre enn Johannessen og Bergby.

Tunheim sa sjøl i Kirkenes at han hadde kjørt ihverfall 20 mil med hund på sleden. Det koster krefter, mye krefter i et såpass redusert spann. Så spørsmålet er om Harald har brent av for mye krutt i spannet tidlig i løpet, slik at han har lite ekstra å sette inn når det blir beinhard kniving de siste 120 kilometrene inn til Alta. Inn til sjekkpunktet i Karasjok var det mye som tydet på det, da det var tydelig at flere av hundene hans ikke dro. På strekningen mellom Levajok og Karasjok hadde han brukt hele 1,5 timer lengre tid enn Tore Bergby i effektiv kjøretid. Bergby var den som hadde kjørt desidert raskest til Karasjok. Men 8 timers hvile i Karasjok har før gjort underverker. Ellers har jo Tunheim den fordelen at hans hunder har kjørt løypa mange mange ganger og vet at de nå snart er hjemme. Det kan komme til å spille en rolle.

Sulten på seier
Bergenseren Ralph Johannessen, også han en erfaren ringrev, med en stor porsjon konkurranseinstikt. Han har flere 2.plasser fra Finnmarksløpet og er veldig innstilt på at han skal ta steget helt opp på pallen i år. Ralph kjørte med et fullt spann, 14 hunder, helt fram til Kirkenes. Der tok han ut fem unghunder som ikke klarte å holde tempoet for bare å kjøre siste halvdel av løpet med de ni mest erfarne hundene han kunne stole på. Johannessen har kjørt lite med hund i sleden på turen. Det har han spart mye krefter på. Han har hvilt to timer mer enn Tunheim og kjørte en time og tjue minutter raskere i Tunheim til Karasjok. Blir det dårlig vær over vidda fra Karasjok til Alta er det imiderltid noe som passer Johannessen bra. Hans spann er trent på Haradangervidda i dårlig vær.

Desidert raskest
Telemarkingen Tore Bergby har kjørt Finnmarksløpet to ganger tidligere med gode resultat. For to år siden ble han nr. 3 og i fjor nr. 4. Han er den av de i tre i teten med minst erfaring fra Finnmarksløpet, men han har lang erfaring som hundekjører. Tore kjørte feil inn til sjekkpunktet i Skippagurra. Det tapte han ihvertfall to timer på. Men Tore er en sindig telemarking. Han visste at det var langt igjen og kjøre og at løpet langt i fra var kjørt for hans del. Sakte men sikkert har han jobbet seg oppover i feltet igjen. Han har hvilt mer enn sine to tøffeste konkurrenter og har gjennomgående kjørt litt raskere. Det gir selvtillit, mye selvtillit.  Ikke minst inn til sjekkpunktet i Karasjok hadde han mye større trøkk i spannet enn både Tunheim og Johannessen. Men blir det dårlig vær over vidda er det trolig ikke noe som passer Bergby så bra, siden spannet hans er trent mer i skogsterreng.

- Jeg tror at Tore tenker mindre på konkurransen og kjører sitt eget løp. Han lar seg ikke rive med av forventninger og at det går bra. Han er fokusert og skjerpet på å gjøre det som til enhver tid er best for hundene, så får vi se hvordan det går til slutt, sier handler og samboer Hilde Askildt.  For to år siden vant hun Finnmarksløpets 500 km, så hun har sikkert noen gode råd og gi sin bedre halvdel.

Brennodden en joker
Tunheim, Johannessen og Bergby i teten skal  imiderltid ikke gjøre så mye feil, før veteranen og folldalingen Kjell Brennodden, kan komme opp og kjempe om plasseringene på pallen. Kjell har hatt en positiv utvikling på løpet sitt, spesielt siden Kirkenes. Spannet hans har gått jevnt og trutt.

Det er meldt minus 1 - 3 grader og fra lett  til frisk bris og enkelte snøbyger. I følge løypemannskapene er det nok i ferd med å bli løsere i sporene.   

Partnere