Finnmarksløpet

Webshop

Betinget suksess for GPS-sporing

Skrevet av: Dag Urdal
Dato: 11.03.2007 18:18

Har du fulgt tetstriden på 500-kilometeren i det siste, via de GPS-senderne vi har lagt ut i noen av sledene i år? Erfaringene med elektronisk sporing har vært positive, tross enkelte innkjøringsproblemer.

Ti av kjørerne på 500-kilomteren fikk med seg en slik GPS-sender da de dro ut fra Alta på lørdag. Dette er kraftige sendere som via GSM-nettet, dvs det moderne mobiltelefonnettet til Telenor, kan spores i forhold til tilgjengelige kartdata, helt ned til en nøyaktighet på seks meter. Men det forutsetter dels at senderen er teknisk operativ, har tilstrekkelig batterikapsitet og - ikke minst at det er mobildekning der sleden med senderen til en hver tid passerer.

Tekniske problemer
Status drøyt halvveis i løpet er at seks av GPS-ene fungerer, mens fire har falt ut av ulike grunner. Blant annet tyder senderen til Katy Meier og John Øyvind Selmer på at de aldri har forlatt Alta, noe som selvsagt ikke stemmer. Her har vi tekniske problemer. Andre sendere viser tidvis gal posisjon fordi de blir fiksert på siste punkt i løypa der det var dekning, hvorpå den raskt hopper fram til den posisjonen GSM-nettverket fanger opp når det igjen blir dekning. Blant annet har Lars Monsen vært utsatt for dette i løpet av dagen.

Følger tetskiktet
P.t. fungerer senderne for Elisabeth Edland, Daniel Larsen, Mona Kolstad, Eirik Nilsen, Jan Øystein Dervo og Terje Hilmarsen, mens GPS-en til Stein Are Harder og Jan Vidar Dahle - og som nevnt, senderen til Katy Meier og John Øyvind Selmer, av ulike grunner er ute av funksjon. Senderne vil bli omgruppert til det nye tetskiktet ut fra Karasjok. Målet er også at senderne skal legges over i hundespannene til de ti som ligger best an i 1000 kilometeren når kjørerne fra 500 kilometeren går i mål tirsdag.

Siste: Ut fra Karasjok har Katy Meier, Ole Wingren, Kari Thomassen og John Øyvind Selmer fått nye sendere.

FRISKT: Her er Lars Monsen i frisk driv inne på vidda (Foto: Kristoffer Bakkejord)

Partnere