Finnmarksløpet

Webshop

Veteran med unghunder

Skrevet av: Torill Josefsen
Foto: Kaja Evensen
Dato: 12.03.2007 13:00

Veteran Tove Sørensen gledet seg til årets Finnmarksløp. Hun deltar i 1000 kilometersklassen og denne gangen har hun med seg flest unghunder. Årets løp blir en test av formen og utholdenheten til hundene.

Det var nede på Strand Camping vi traff Tove Sørensen og handler Ingrid [16] på fredags formiddag. De var i full gang med forberedelsene til starten av Finnmarksløpet. Hundene var ute og fikk stell av poter og en siste finpuss. Tove og mannen Tore Albrigsten er som veteraner å regne i hundeløpsammenheng. Det er for tolvte gang de deltar i år. «Jeg har ikke lagt så mye forventninger ned i selve resultatet av løpet, målet er vel å komme seg gjennom løpet med flest mulig hunder» sier Tove. «Dette året er et annet type ritt, i år har vi mest unghunder med i løpet. Vi når nok ikke toppen i år, det hadde ihvertfall vært en sensasjon» ler hun. « Løpet kjører jeg på hundenes premisser. Jeg vil ikke presse dem. Ønsker de å kjøre fort så gjør vi det, ønsker de å ta det rolig så gjør vi det. Løpet er også en test av hundene hvor vi forbereder oss til å kjøre Iditarot til neste år»

Nær døden opplevelser
En veteran som Tove Sørensen har hatt mange opplevelser med sine hunder. Løpene hun har vært med på har også inneholdt endel dramatikk. Hun kan fortelle om løp hvor været har vært så dårlig at hundekjørere har samarbeidet og kjørt i kolonne. «Det er alltid en risiko når det er dårlig vær» sier hun. Det har vært episoder hvor hun har holdt på å kjøre utfor stup og hatt enkelte «nær døden opplevelser». «Det var skumlere i de tidligere Finnmarksløpene. Nå er det litt snillere traseer, uten at det er for lett allikevel.» Tove gir uttrykk for at hun er fornøyd med opplegget rundt Finnmarksløpet. «Løpet er godt tilrettelagt med kjempefine løyper. Generelt er det blitt veldig profesjonelt,bare det ikke blir for profesjonelt..det er jo litt av sjarmen» sier hun og smiler.

En handlers drøm
Hundene sitter tålmodig og venter på stell. Sammen med Tove er handler Ingrid som er med for første gang i år. Hun sier det kommer til å bli en fantastisk opplevelse og gleder seg til å sette igang for alvor. «Bare det å være med og se hvordan de gjør det» sier Ingrid. Selv går hun med drømmen om å bli med som deltaker i Finnmarksløpet om en fem års periode. Imellom tiden er oppgaven å gjøre det så komfortabelt som mulig for Tove og Tore. « Jeg vet at når de kommer inn til sjekkpunkt så skal Tove ha kaffe med melk og Tore vil ha varm saft» sier Ingrid med et smil. Det er allikevel bare en av mange viktige oppgaver en handler skal utføre under løpet.

Gleder seg til start
«Akkurat nå er det mye styr. Det går mye på om man har husket det ene og det andre. Det er mange praktiske ting som skal sjekkes før morgendagens løp» sier Tove. Det er kanskje ikke den gøyeste delen av løpet. Det er allikevel nødvendig. «Nå gleder jeg meg bare til imorgen. Det skal bli gøy ved starten med høy musikk, ivrige hunder og god stemning.»sier Tove avslutningsvis mens hun omsorgsfullt steller potene til enda en hund som skal bli med på Finnmarksopplevelsen sammen med henne.

Partnere