Finnmarksløpet

Webshop

Så nært, men samtidig fjernt

Skrevet av: Kristoffer Leistad
Dato: 26.02.2007 08:02

Den beskrivelsen passer nok godt til en viss næring du kan bli kjent med under Vintermarknaden i Tana. Dessuten kan du prøve å kjøre med andre firbente enn hunder.

Få næringer er vel så mye vist fram i turistbrosjyrer enn reindrifta. Likevel er dagliglivet til en reineier nokså ukjent for de fleste, selv for Finnmarkingene.
Under årets Vintermarknad i Tana får du en unik mulighet til å bli kjent med næringen, helt fritt for spekulativ turistinfo. Det er nemlig reineierne selv som har tatt iniativ til dette.
-Litt av formålet er å få bedre forståelse for reindrifta generelt, men også for å vise den vanlige person i bygda mer om dagens reindrift slik den er i Tana i dag, sier Stig Rune Smuk nestleder i Polmak Flyttsamelag, et lokallag i reineiernes interesseorganisasjon, Norske Reindriftssamers Landsforbund.

Følg reineierene et helt år
I turistbrosjyrene ser man ofte en same med sin kjørerein, men visste du at næringen har forandret seg radikalt de siste femti årene? Fra kjørerein og gjeting til fots, har man gått over til moderne hjelpemidler, som sneskuter og firehjulsmotorsykkel.
Under marknadsdagene i Tana kan du gjennom et multimedieshow bli kjent med hva reineirne driver på med til daglig. Multimedieshowet skal vise et helt reindriftsår med bilder, filmsnutt og lyd fra Rakkonjarga og Corgas reinbeitedistrikter. Det er nemlig disse to reinbeitedistriktene som befinner seg i Tana.

Hundespannene får konkurranse
- Vi vil også stille med en eller to lavvoer hvor man får kjøpt kokt reinkjøtt og gumpus. Dessuten får hundespannene konkurranse fra kjørereinene, vi er nemlig også med på å arrangere reinkappkjøring og lassokasting, forteller Smuk, som selvfølgelig håper at mange stikker innom på søndagen under marknadsuka.

Partnere