Finnmarksløpet

Webshop

Vaksiner. De gamle reglene vil gjelde i FL-2007

Skrevet av: Arne Oddvar Nilsen
Dato: 02.10.2006 15:48

Finnmarksløpet nettsted mottok i dag følgende vaksinasjnsveiledning fra Norges Hundekjørerforbund: 

 

VAKSINASJONSREGLEMENT NHF

Alle hunder skal være vaksinert mot valpesyke, parvovirus og smittsom leverbetennelse. Første dokumenterte vaksinasjon er gyldig i ett (1) år. Fra og med vaksinasjon nr. 2 kan påfølgende vaksinering skje med tre (3) års mellomrom.

 

Overgangsordning: For sesongen 2006/2007 gjelder også gammel regel.

 

Alle vaksinasjoner må være minimum 14 dager gamle.

 

VAKSINEVEILEDNING

  • En grunnvaksine består av to vaksiner. Når hunden vaksineres første gang, er den beskyttet i minst ett år, men det vil fortsatt være antistoffer i kroppen etter den tid selv om den ikke revaksineres. Det betyr at når andre vaksinasjon foretas, selv om det har gått for eksempel to år, så er vaksinen igjen beskyttende, og den vil da være det i minst 3 år. MEN hunden kan da ha gått med for svak beskyttelse i perioden fra et år etter første vaksine og fram til ny vaksinasjon 2 år seinere. Dette anbefales derfor IKKE. Og i en slik periode vil hunden etter nye regler ikke kunne starte løp. Overgangsregelen tilsier at hunden kan starte løp i perioden fra 14 dager til 2 år etter vaksinasjon, gjelder kun sesongen 2006/2007 (til 1.november 2007).


  • NHF understreker også at alle valper bør vaksineres ved ca. 12 ukers alder. Selv om hundene da ikke går løp, så er det viktig å beskytte valpene mot smittsomme sykdommer. Dette er et hensyn alle bør ta ovenfor hverandre og hundene, det er ikke noe som kun angår den enkelte kjører. Grunnvaksinen er da på plass når hundene revaksineres ved ett års alder. Fra da av kan revaksinering foretas hvert tredje år. Hvis hunden først vaksineres ved voksen løpsklar alder, må den revaksineres igjen et år etterpå for å kunne starte etter nye regler. Det er derfor lite å spare på ikke å vaksinere valper hvis en ser hundens liv under ett.

  • TA vare på vaksinasjonskortet på alle hundene, og sørg for at kortet følger til nye eiere.


Til arrangører av løp

Arrangører av løp bør for å lette vaksinekortsjekken notere ned de to aktuelle datoene for hvor gamle vaksinasjonen kan være (med og uten grunnvaksine), samt 14 dagers datoen (ikke yngre enn). Vaksinedatoen må da befinne seg mellom disse to intervallene.


Eksempel for løp med start 1.februar 2007:

  • Med grunnvaksine: 1. februar 2004 - 18. januar 2007(tre år minus 14 dager). To dokumenterte vaksiner tilsier at hunden er grunnvaksinert

  • Uten grunnvaksine i sesongen 2006/2007: 1. februar 2005 - 18. januar 2007 (to år minus 14 dager).


Eksempel for løp med start 1.februar 2008:

  • Med grunnvaksine: 1. februar 2005 - 18. januar 2008 (tre år minus 14 dager). To dokumenterte vaksiner tilsier at hunden er grunnvaksinert.

  • Uten grunnvaksine: 1. februar 2007-18.januar 2008 (et år minus 14 dager).


Anbefalt vaksineregime etter ny regel

Tidligere vaksinerte vi med â€?dødâ€? parvovaksine som ga beskyttelse kun i 9-12mnd. Det ble da anbefalt at alle burde vaksinere mot parvo hvert år. (selv om det kun var påbudt med valpesyke vaksine 2.hvert år for å starte løp. Valpesykevaksinen for å starte løp var en del av offentlige påbud ved store hundeansamlinger som løp og utstillinger. Valpesyke var en B-sjukdom som var underlagt offentlige restriksjoner, men det var parvo hundene døde av etter at den kom til Norge ca 1979.)

Dagens vaksine inneholder levende svekkede parvovirus, det er merkbart mindre parvo og det er færre som har problemer med høy dødelighet på valper.

Intervet anbefaler:

  • Første vaksine ved 12 ukers alder, nobivac DHPPI. Dette er en vaksine mot Parvo, smittsom leverbetennelse, valpesyke og kennelhoste.

  • Andre vaksine ved 1 års alder (9 mnd etter første vaksine), nobivac DHPPI (grunnvaksine på plass)

  • (Intervet anbefaler i tillegg kennelhostevaksine nobivac Pi hvert år, ikke påbudt fra NHF)

  • Deretter hvert 3. år med nobivac DHPPI.



Egne vurderinger i forhold til kennelhoste

Kennelhostevaksinen holder bare 1 år, og hvis en ønsker beskyttelse av denne vaksinen, så må en vaksinere de 2 årene i mellom med bare kennelhostevaksine slik Intervet anbefaler.

Det har vært relativt lite kennelhoste de seinere år, men med endring av vaksineregime til vaksinering hvert 3.år, kan vi komme til å oppleve en økning - følg med i de miljøene dere er i. Vi har ikke krav til kennelhostevaksine for å starte løp i Norge. Kennelhostevaksine gir ikke en sikker beskyttelse og sjukdommen er ikke dødelig slik de andre 3 er.

Følgende regime anbefales for å unngå mer enn ett dyrlegebesøk i året:
Det er som regel fint å vaksinere på sommeren når hundene trener lite og en har som regel valper da. En prøver å samle opp valpekullene slik at en vaksinerer når de yngste fyller 12 uker.

HVERT ÅR (sommer) vaksineres

  • ALLE valpene på kennelen

  • Alle åringer

  • Alle som er 3 år siden siste vaksine

  • Alle innkjøpte hunder uten vaksineattest. Og de som ble kjøpt året før uten attest som må revaksineres

Alle som driver avl på kennelen må ha vaksinering minst en gang i året. Velg da et tidspunkt når valpene er ca.12 uker.  For valper født om vinteren eller at valper fødes veldig spredt, så må en nesten vaksinere disse for seg, slik at de ikke går langt over 12 uker og dermed ubeskyttet.

Hvis kennelen ikke har et stort problem med parvo (kan få tester som viser om diarre er parvo) så anbefales ikke vaksinering av valper under 12 uker. Ved 6 uker vil kanskje 90 % av vaksinene være uvirksomme pga antistoffer fra mora via råmelk når valpen ble født.

NB! Det er veldig viktig å ikke sløyfe 12 ukers vaksinen selv om valpen er vaksinert på 8 uker. Mange valper vil ikke få noen effekt av 8 ukers vaksinen, og er da ubeskyttet etter 12 ukers alder. De vil da etter gammel vaksinasjonsregel enkelte ganger gått ubeskyttet i 2 år før de vaksineres på nytt. Og vaksine som 1.åring er mye viktigere enn ved 6 uker.

Hvis en har problemer med parvo vil det være gunstig å vaksinere mora før hun parres. Hvis en har avlstisper kan en også gi disse årlige vaksiner i stedet for hvert 3.år

Andre regler enn hos NHF
Hvis du skal til utlandet SJEKK egne regler for dette. Det vil både være myndigheters krav i forhold til innførsel og eksport av dyr, samt løpsarrangører med andre krav enn Norges Hundekjørerforbund.

 

Med hilsen
Karin Wiik
President

Partnere