Finnmarksløpet

Webshop

Dugnadsånd

Skrevet av: Maria Johansen
Dato: 09.03.2006 11:15

Det er ikke bare sola og den gode stemninga som stråler i sentrum av Alta i disse dager. Mange har sikkert sett at det har blitt bygd en fantstisk katedral av snø, samt en flott isportal til Finnmarksløpet som utgjør et flott skue når du du vandrer en tur i gågata. Det er utrolig hva man kan lage ut av naturens egne matrialer og forme flotte estetiske byggverk. Nå er det jo slik at dette om litt vil smelte bort i takt med solas tilstedeværelse, men hva gjør det? Er det ikke slik at flotte visuelle opplevelser egentlig aldri helt forsvinner. De brenner seg fast og man tar dem med seg videre.


Foto: Dag B. Urdal

Dagen etter innkomsten til de første fra 50 mila var det et stille øyeblikk i gågata ved isskulpturene. På bakken lå korkene fra champagneflaska som blei spretta for Erle Frantzen og vitnet om festen og mottakelsen av hunder og kjørere som var kommet i mål. Sola skinte og det begynte å kime fra kirkespiret. Alt dette ga en tanke om hvor mye arbeid og ressurser folk har lagt i disse isskulpturene og arrangementet. Dette er et bevis på hva dugnadsånd og samarbeid kan skape.

Nordlyskatedral av is og snø

Det er det lokale næringsliv som har stått for oppføringa av katedralen. Her har folk i god norsk dugnadsånd stått på for å få dette til. Tilsammen har selve byggeprosjektet kostet 1,5 millioner kroner, som næringslivet har bidratt med. Koldbjørn Johansen fra Signatur arkitektfirma er mannen bak tegningene av katedralen, som egenlig er ment for å bygges som en ordentlig katedral og da tre ganger så stor. Isportalen ved start og målgangen er satt opp og bygd av Oppheim anleggsgartneri og Hurtigtrykk A/S. MattiLassi snekkeri er teamet bak treportalen, som er tegnet av Anita Veiseth ved Aurora landskap arkitektfirma.

Dugnadsånd

Dag som natt har frivillge stått på ved forskjellige poster for selve Finnmarksløpet. Ca 350 i tallet har stått til disposisjon til gode for arrangementet. Det må jo være noe som fenger, når folk år etter år stiller opp for å bidra. Dette er ikke noe du blir rik på penger av, men opplevelser utenom det vanlig får du i rikt monn, og det er vel det som gjør at folk velger å være med.

Nå ser vi snart enden på årets løp. 50 mila er unnagjort og om ikke så altfor lenge så har de første fra 100 mila også passert målstreken. Vi venter i spenning. Men selv om løpet snart er ferdig så gjennstår oppryddinga og det er det også frivillige som tar seg av. Alt i alt viser det seg at her i nordlysbyen og de andre stedene rundt Finnmarksløpet finnes det mange mennesker som er villig til å forsake både nattesøvnen, jobb og studier og det som mer til for denne fantastiske dugnadsånden.

Partnere