Finnmarksløpet

Webshop

Kjørerne testes

Skrevet av: Anne-Mette Bjøru
Dato: 05.03.2006 22:21

Under årets Finnmarksløp skal 10 av kjørerne ha på seg klokker som registrerer hjertfrekvens og søvnkvalitet. Idrettsfysiolog Andi Weydahl ved Høgskolen i Finnmark ønsker å finne ut hvilken belastning hundekjørerne utsettes for.

Andi Weydahl og Thomas Kazlausky var på Levajok i dag for å møte kjørerne og sjekke utstyret som de skal ha på seg under løpet. Amerikaneren Kazlausky har levert klokkene som skal registrere kjørernes hjertfrekvens, søvn og aktivitet under løpet og det var nyttig for han å oppleve hvilke værforhold og påkjenninger kjørerne utsettes for.

Testen har to sider. Den første er testen av selve utstyret. I de lave temperaturene som vi opplever nå kan det hende at klokkene ikke fungerer.

- Det ser ut som at noen klokker har slutta å virke, men vi vet ikke om det kun er displayet som ikke viser tall og informasjoner, sier Andi Weydahl. Kan hende tåler ikke dispalyet kulda, men klokkene registrerer likevel det de skal, fortsetter hun. Det vil vise seg etter at kjørerne har passert målstreken i Alta og informasjonen i klokkene kan hentes ut.

Deretter kan testens andre del starte. Funnene kan vise hvor hardt kjørerne har jobbet under løpet og kan få betydning for deres treningsopplegg løpsstrategi og gjennomføring. Dermed er testen interessant både for forskningsmiljøet på Høgskolen og løperne selv. Gjennom forsøket kan framtidige deltakere i Finnmarksløpet lære noe om hva som skal til for å vinne konkurransen.

Partnere