Finnmarksløpet

Webshop

Seier til mr. Finnmarksløpet!

Skrevet av: Olav Hatlen/Per Henrik Stenstrøm
Dato: 11.03.2005 10:29


Ingen har deltatt i så mange Finnmarksløp og ingen har så mange 2. og 3. plasser. I 1992 vant han, og i år tok han igjen steget opp på toppen av seierspallen. Roger Dahl er årets populære vinner av det rekordjevne Finnmarksløpet! Det er en beveget og svært glad Roger som kjører over målstreken, til trampeklapp og hurrarop, etter seks døgn ute i sporet. Han og Harald Tunheim har knivet om ledelsen i 100 mil, snart har den ene ledet og så den andre. Men på den siste etappen avgjorde hundekjøreren fra Alta det hele, 13 år etter at han vant første gang!

- Det føles godt. Men jeg var ikke sikker på seier før jeg passerte mållinjen, sier Roger Dahl. Den barske hundekjøreren som til daglig jobber for Overvåkingspolitiet, er tydelig beveget. Det første han gjør etter målpasering er å klappe hver enkelt hund. Først da tar han seg tid til premieoverrekkelse og utallige intervjuer.

Årets løp går inn i Finnmarksløpets historie som en skikkelig gyser. Da de to stridshanene kjørte ut fra Karasjok ledet Harald Tunheim med 50 minutter, og det var nok mange som da mente at løpet var avgjort. Men hardhausen fra Stengelsen ville det annerledes. På den åtte mil lange etappen fra Karasjok til Jotka tråkket han til. Inn til Jotka hadde Tunheims ledelse skrumpet inn til usle to minutter, og ikke lenge etter sjekkpunktet var rollene snudd om.

- Jeg fikk se ryggen på Harald og skjønte at han hadde problemer. Jeg kjørte forbi like etter Jotka, men var ikke sikker på at jeg skulle få beholde ledelsen, forteller vinneren av Europas lengste og verdens nordligste hundesledeløp. Tøffere enn Iditarod sier de som har kjørt begge. Inklusive Roger Dahl. Han deltok i Iditarod i 1996, men er usikker på om han skal delta igjen.

- Det koster så mye penger, men finnes det noen sponsorer så får de bare melde seg!

Årets løp har stått i taktikkeriets tegn. Løperne har stresset hverandre opp med uvanlige strategiske manøvrer. De har kjørt rett gjennom sjekkpunktene og de har hyllet konkurrenten og nedvurdert egne sjanser. I Karasjok slo Roger blant annet kontant fast at løpet var kjørt for hans vedkommende, og at han måtte sikte seg inn på 2.plassen.

Det er en populær herremann som har vunnet årets Finnmarksløp. Han har deltatt i løpet hele 19 ganger, et antall ingen av konkurrentene er i nærheten av å matche. Han kan derfor med full rett gjøre krav på tittelen mr. Finnmarksløpet!

Rogers kennel ligger rett ved siden av løpstraseen, vel fem kilometer før mål. Mange trodde at dette ville skape problemer, i form av at hundene har mest lyst til å dra rett hjem etter en slik langtur. Ringreven Roger har imidlertid trent på denne situasjonen utallige ganger, og det løste seg da også på en god måte, selv om det faktisk var kritisk en stund.

- To ganger fikk jeg full parkering, men lederhundene Yukon og Smukk skjønte etterhvert hva det dreide seg om, og gjorde det som var nødvendig, sier den nybakte norgesmesteren.

En av de flere hundre som står i målområdet og venter er Arnhid Nilsen, Rogers samboer. Med tårevåte øyne forteller hun at savnet etter gubben har vært stort. Ja, faktisk så stort at hun kjørte til sjekkpunktet i Karasjok i går, for å treffe helten sin. Der ble det en liten seanse med massasje av såre og utslitte bein. Skal vi tro at dette grepet ble utslagsgivende! Uansett, årets Finnmarksløp har fått en verdig vinner!

Partnere