Finnmarksløpet

Webshop

Nå skal det avgjøres!

Skrevet av: Niels Westphal
Dato: 11.03.2005 00:09

Den siste avgjørende etappen av Finnmarksløpet 2005 i gang. Det er ett møte mellom to giganter når Roger Dahl, mannen med flest starter i Finnmarksløpet skal kjempe om seieren med Harald Tunheim som har tre seire fra før. Harald har 49 minutters forsprang, men med 130 kilometer kjøring kan alt skje.
Nå er det slutt på taktiske disposisjoner. Det er slutt på å vurdere hviletidens lengde, eller hvor man skal hvile eller ikke hvile. Det er for sent å endre på noe, for sent å angre på noe. De siste 130 kilometerne av Finnmarksløpet handler først og fremst om å kjøre så fort som overhodet som mulig. Den som har gjort de rette tingene tidligere i løpet. Som nå har det sprekeste og beste hundene, og som selv orker å løpe opp alle bakker de neste 10-12 timene, vil kjøre først over målstreken i Alta.

Nå er det slutt på taktiske disposisjoner. Det er slutt på å vurdere hviletidens lengde, eller hvor man skal hvile eller ikke hvile. Det er for sent å endre på noe, for sent å angre på noe. De siste 130 kilometerne av Finnmarksløpet handler først og fremst om å kjøre så fort som overhodet som mulig. Det dreier seg om hundenes fart og vilje til å løpe og jobbe hele veien og om kjørerens evne til å motiverer dem til å gjøre det. Det handler også om kjørenes egne krefter til å stå timesvis sparkende på sleden. Om krefter til å løpe opp alle bakker dyttende på sleden.

Både Harald og Roger vet hva dette handler om. Begge hundespannene gikk fint ut fra sjekkpunktet i Karasjok. Forskjellen fra den kronglete og lite strømlinjeformede starten i Levajok torsdag morgen, var stor etter 8 timers god hvile for både menn og dyr. Begge spannene var greie å få igang og virket pigge de første hundre metrere. Dermed er kampen igang.

Bak de to i tet, halser Tore Bergby. Hvis Harald eller Roger får problemer underveis, vil Bergby kunne hente dem inn. Men heller ikke han skal følge seg for trygg for like bak ham starter en godt gående Hans Petter Dalby. Begge disse to kjemper både med Roger og Harald om seieren, men først og fremst hverandre om å bli beste førstegangskjører og vinne en slede fra Oinakka samt heder og ære.

Hvem som er sterkest vil vi oppdage ved målgang mellom 10 og 12 fredag formiddag.

Partnere